7 порад, як перемогти емоційне вигорання

Якщо відчуваєте моральне виснаження, якщо все важче прокидатись вранці та налаштовуватись на роботу і псуються стосунки з оточенням — вигорання вже стукає у ваші двері! Це особливо помітно влітку, коли за вікном світить сонце, а ви змушені працювати.

Тож давайте розберемося, як впоратися з цією напастю і відновити свою внутрішню гармонію:

  1. Зупиніться на хвилинку, подивіться на світ із чашкою запашної кави чи чаю в руці, або прогуляйтеся на свіжому повітрі, погодьтеся - життя прекрасне! І пам'ятайте, світ не зупиниться, якщо ви вирішите зробити перерву.
  2. Поговоріть про свої почуття з колегою, другом чи навіть котом (вони справжні майстри слухання). Говорити про свої почуття — це нормально і корисно.
  3. Встановіть межі: після 18:00 — час для себе, родини і улюблених серіалів, чи просто релаксу.
  4. Знайдіть щось, що наповнює вас енергією і приносить задоволення, і нехай це стане неодмінною частиною вашого розпорядку. Хобі, відвідування спортзалу, зустрічі з друзями – обирайте що душа бажає.
  5. Не навантажуйте себе зайвим – ви людина, а не  супергерой. І це абсолютно нормально. Навчіться казати "ні" зайвим обов'язкам і пропозиціям.
  6. Дбайте про себе - їжа, сон, фізичні вправи творять дива. Повноцінний відпочинок і збалансоване харчування можуть навіть найсіріший день пофарбувати у всі кольори веселки. 
  7. Зменшіть навантаження на роботі - ставте перед собою досяжні цілі, і ви дасте собі можливість відчути задоволення.
     

Ці кілька простих порад можуть творити чудеса. Пам'ятайте, від емоційного вигорання ніхто не застрахований. Так що, беріть турботу про себе у свої руки і не працюйте на знос!

українська
english