Міністерство транспорту Чехії оприлюднило офіційну інформацію для українських водіїв

Для керування транспортними засобами на території Чеської Республіки можна використовувати дійсне посвідчення водія, видане на території України, якщо це посвідчення відповідає зразку посвідчення водія, передбаченому Віденською Конвенцією про дорожній рух (1968 р.).

Діючими українськими правами водія також вважаються такі права, які втратили чинність після 1.01.2022 р.,  якщо вони не були обмінені через війну та збройний конфлікт в Україні.

Пам'ятайте, що відразу після прибуття на територію Чеської Республіки, без підтвердження щодо тривалості перебування, обмін українського посвідчення водія  на чеське посвідчення водія неможливий. Також, якщо водієві не дозволено перебування на території Чехії більше 1 року, то він не зобов'язаний робити обмін на чеське посвідчення водія. 

Керувати транспортними засобами в Чеській Республіці з водійськими правами, які не відповідають міжнародним конвенціям не можна. Керувати транспортними засобами можна лише на підставі посвідчення водія, виданого іноземною державою, яке своїм виконанням відповідає міжнародним конвенціям.

Важливо! Якщо  термін дії посвідчення водія закінчився до 1.01.2022, їх не можна використовувати для керування транспортними засобами в Чеській Республіці.

Якщо ви не маєте водійських прав, їх термін дії закінчився або вони не відповідають міжнародним конвенціям, ви можете  отримати чеські водійські права пройшовши навчання в автошколі та склавши іспит на професійну компетентність керуванням автотранспортом.

Після іспиту необхідно подати заяву на отримання посвідчення водія. Основною умовою отримання прав водія є постійне проживання в Чеській Республіці, тобто перебування на території Чеської Республіки протягом 185 днів у календарному році.

Для того, щоб влаштуватися у Чехії на роботу, наприклад, водієм вантажного автомобіля чи водієм автобуса. Слід мати дійсні українські права водія. Але для цього слід мати додатково посвідчення професійної компетентності водія видаються муніципальними органами із розширеними повноваженнями, а також картку водія (стосується транспортних засобів, обладнаних тахографом).

До заяви на отримання посвідчення професійної компетенції водія додаються:

Використовувати набуту в Україні професійну компетентність водія для роботи неможливо, оскільки згідно з чинним законодавством можна визнати лише професійну компетенцію водія, отриману:

Для керування автотранспортом можна використовувати картку водія (до тахографу), видану в Україні на термін її дії.

Якщо ви вже маєте звичайне місце проживання в ЧР, ви можете обміняти водійське посвідчення з України, яке відповідає міжнародним конвенціям, на чеське водійське посвідчення, а також можна оформити і картку водія терміном на 5 років.
 

українська
english