Готуємо машину до зими

До морозів, снігу та ожеледиці залишилося недовго. За цей час слід правильно підготувати до холодного сезону свій автомобіль.

Ми зібрали поради експертів та склали свою пам'ятку. Сподіваємося, вона допоможе вберегти ваше особисте авто від можливих неприємностей із настанням зимових холодів.

Вчасно міняємо гуму

Перше, що спадає на думку, коли ми говоримо про підготовку машини до морозів, – заміна літньої гуми на зимову. Чим вона відрізняється від літньої? Зимова шина на дотик набагато м'якша за літню, тому що, до її складу входить більше каучуку. При використанні в умовах зими гума стає ще м'якшою та еластичнішою, тим самим посилює зчеплення з дорогою.

Перевіряємо акумулятор

Якщо ви плануєте їздити на своєму автомобілі цілий рік, над питанням, як правильно підготувати акумулятор до зими, треба замислитись заздалегідь. 
Акумуляторна батарея відповідає за запуск двигуна та постачання енергією електричної системи, поки не працює генератор. Взимку батарея розряджається швидше. У сильний мороз автомобілісти часто стикаються з відмовою цього пристрою.
Що ж робити, щоб не зіткнутися з проблемою акумулятора, що раптово сів? 

 

Яке має бути моторне мастило в зимовий період?


Моторне мастило - незаперечно важлива частина механізму вашого автомобіля. Його періодична заміна, кожні 5-10 тисяч кілометрів, необхідна для нормальної роботи двигуна автівки. 
Підготовка до зимового сезону обов'язково включає перевірку і заміну цього компонента. При низьких температурах моторне мастило має властивість загусати. Це своєю чергою призводить до двох речей: 

Для зимової експлуатації вам необхідно використовувати олію меншої в'язкості, ніж для літньої – скажімо, від 10W до 0W. Синтетика, напівсинтетика або мінералка – вибір залежить від рекомендацій виробника двигуна та переваг водія. Звертайте увагу на ступінь очищення олії – для бензинових та дизельних двигунів вона буде різною.

 

Системи охолодження та опалення

 

Не забудьте до настання холодів перевірити систему охолодження двигуна та систему опалення.

І пам'ятайте, що взимку перед початком руху двигун і коробку передач слід прогрівати довше, ніж у теплу пору року. Майте на увазі, що різні частини двигуна розігріваються за різний час. До того ж, всі рідини в машині теж вимагають часу для підготовки до роботи. Тому нікуди не поспішайте, очікуйте, доки головні деталі вашого авто прогріються повністю. Можете за цей час очистити як слід машину від снігу, особливо скло і фари.
 

Гальма та паливо


Завжди стежте за рівнем бензину – краще, якщо він завжди перевищуватиме половину бака. Оскільки через перепади температур взимку утворюється конденсат, який при замерзанні може пошкодити двигун.
 

Комфортний огляд


Лобове скло – один з найважливіших елементів автомобіля, без якого комфортне керування неможливе.  Воно завжди має залишатися чистим. Зрештою, це питання безпеки – таке ж важливе, як і робота гальм. Тому запасаємося склоомивачем та міняємо щітки двірників на нові. У магазинах можна знайти окремий вид – зимові двірники. Їх конструкція не дозволяє розтанув снігу кристалізуватися на робочій поверхні - простіше кажучи, вважається, що такі двірники не зледеніють.


Кузовні роботи


Ще однією важливою річчю буде підготовка кузова до морозів. Огляньте на існуючі подряпини та пошкодження. Краще виправити їх до холодів – перепади температур згубно позначаться на подряпаній поверхні автомобіля.
Перевірте фари, скло та зовнішні дзеркала. Будь-яка, навіть незначна, тріщина взимку може призвести до неприємностей. 
 

Страхування авто


Пам'ятайте, у зимовий час збільшується статистика ДТП , тому слід пам'ятати про страхування авто. Крім, страхування ОСЦПВ, яке виплачує відшкодування потерпілим з вини власника полісу, можна оформити КАСКО, яке допоможе не тільки у випадку ДТП на слизькій дорозі, але і при падінні снігових брил та інших ризиків.

Бажаємо вам не зіткнутися в морози із труднощами на дорозі. Користуйтеся нашими порадами, готуйте своє авто до зими!

 


 

українська
english