Як оформити європротокол

Європротокол в Україні дає право водіям у спрощений спосіб оформити незначні ДТП без виклику поліції. Але, пам'ятайте, якщо хоча б один з водіїв відмовляється заповнювати Європротокол, то на місце ДТП необхідно викликати поліцію.

Водії можуть скористатися Європротоколом лише за наявності таких обставин:

Документ можна заповнювати як у паперовому вигляді, на спеціальному бланку, так і в електронній формі з використанням системи «Електронний Європротокол». Система «Електронний Європротокол» є доступною за посиланням. Усе можна оформити за 15 хвилин.
Паперовий бланк Європротоколу складається з двох аркушів, оригіналу та копії. При заповненні оригіналу, текст копіюється на другий лист (копію). Ні в якому разі, не заповнюйте ці два аркуші окремо. Їх можна роз'єднати лише після повного заповнення Європротоколу і після того як обидва водії розпишуться.

Процедура оформлення ДТП по Європротоколу

Європротокол заповнюється водіями причетними до ДТП. Європротокол може оформлятися одним з водіїв тільки у випадку, якщо оформлення ДТП здійснювалося співробітниками міліції.
При ДТП заповнюється один бланк Європротоколу.Його необхідно заповнювати від руки кульковою ручкою, розбірливо, чітко. Вибір колонки (синьої або жовтої) не має значення.
Виправлення в бланку заборонено. Якщо допущено помилку, заповнюється новий документ.
Заповнений європротокол надається страховій компанії і є підставою для виплати компенсації. 


Інструкція щодо заповнення:
1,2 пункт -  заповнюється дата і місце події.
3,4  пункт - як ствердна відповідь проставляється «Х».
5 пункт - заповнюється інформація про свідків ДТП. Прізвища та контакти. Якщо свідків не було, у графі прописується «відсутні».
6 пункт - повинна міститися інформація про страхувальника (власник поліса).
7 пункт -  інформація про транспортний засіб, на підставі техпаспорта і поліса ОСЦПВ, при цьому дані мають збігатися.
8 пункт - необхідно вказувати дані вашого поліса. Назва страхової компанії, номер поліса. Питання «Чи покриває поліс шкоду транспортного засоба?», Мається на увазі наявність поліса КАСКО.
9 пункт - заповнюється інформація безпосередньо про водія.
10 пункт - необхідно вказати напрямок і місце першого контакту.
11 пункт- коротко зазначається інформація про видимі пошкодження транспортного засобу.
12 пункт (обставини), у форматі анкети заповнюються комірки символами «Х». Наприкінці вказується загальна кількість позначених «Х»-ми пунктів.
13 пункт - ілюструється схема ДТП. Стрілками вказується напрямок руху, розташування автомобілів на момент ДТП. Для зображення окремих смуг, перехресть та вулиць, використовуються позначки «?», «?», «?».
14 пункт - при необхідності учасник ДТП може написати свої особисті додаткові примітки.
15 пункт - обидва водії ставлять свої підписи.

Також, при ДТП, необхідно сфотографувати обидві машини і місце події. Згодом ці фотографії ви подаєте страховикові разом з повідомленням про подію ДТП.

Якщо Ви вже використали Європротокол, Ви можете звернутися в свою страхову компанію, для отримання ще одного екземпляра.

українська
english