Що потрібно знати про новий штам коронавірусу

Україну атакує новий штам коронавірусу "Омікрон". Ідентифікований у Південній Африці наприкінці листопада, він дуже відрізняється від своїх попередників.

Найпоширенішими симптомами "Омікрону" є:

У пацієнтів також буває кашель (43,5%),  хриплий голос (35,7%), озноб чи тремтіння (30%), лихоманка (29,4%), втрата/спотворення нюху та/або смаку (23,7%) тощо.

З'явились, також, нові симптоми, які є нетипові для інших штамів коронавірусу. Британськими вченими, було досліджено новий симптом цього варіанту вірусу -  чхання. Причому проявляється він виключно у щеплених людей, які все ж інфікувались після вакцинації. Це дає вірусу можливість більше розповсюдитись і збільшує ризик появи нових мутацій.

Також знайшли некласичний симптом - втрату апетиту.Результати дослідження, співпадають із невеликою групою даних від учасників, які повідомили, що їхні позитивні результати ПЛР-тестів передбачали або підтвердили штам "Омікрон".

 Усі ці ознаки набувають більш важкої форми і тривають довше у тих, хто не робив щеплення, стверджують вчені. Вакциновані і ті, що вже перехворіли на коронавірус, переносять захворювання  у легшій формі.

Важливі особливості "Омікрону":

Найбільш ефективні заходи, що дозволяють обмежити поширення вірусного збудника COVID-19, полягають у тому, щоб дотримуватися дистанції щонайменше 1 м від оточуючих; носити маску, що добре прилягає; відчиняти вікна для посиленої вентиляції приміщень; уникати знаходження у погано провітрюваних та переповнених людьми просторах; дотримуватися гігієни рук, кашляти і чхати в згин ліктя або серветку; і пройти вакцинацію, як тільки це стане можливим у встановленому порядку черговості.

І не забувайте, що ви можете застрахуватися від будь-якого штаму COVID-19.
 

 

українська
english