Важливі правила водіння при ожеледиці, які допоможуть уникнути аварій

Водію взимку розслаблятися не можна. Виїжджаючи на дорогу, він не повинен думати про неприємності, але має бути до них готовий. Ваша безпека на дорозі залежить від Вас.

Насамперед до їзди по зимових дорогах потрібно підготувати сам автомобіль. Перевзути його в зимову гуму, необхідно завчасно. В більшості договорів страхових компаній встановлено, що зимові шини мають бути встановлені до 15 листопада. В протилежному випадку компанія може відмовити у відшкодуванні.

Варто знати, що обмерзлі ділянки обов'язково зустрічаються на зупинках громадського транспорту, на мостах і шляхопроводах, за містом - у низинах і на ділянках шосе навпроти розривів лісосмуги, там, де гуляють вітри. Останні небезпечні також і міжсезоння - навесні та восени: морозець з вітром швидше перетворюють дорогу на ковзанку, а мости та шляхопроводи, що продуваються з усіх боків, остигають швидше, ніж дороги.

Рушайте плавно 

Взимку аварія може статися навіть у момент, коли ви тільки намагаєтеся виїхати з стоянки. На слизькій дорозі ваш автомобіль може відкинути на найближчі машини. Тому «заводьтеся» плавно й у разі ожеледиці рушайте на вищій передачі.

Безпечна швидкість

Набираючи швидкість, пам'ятайте, що взимку краще не орієнтуватися на максимально дозволені законом цифри. 

Будьте обережні на поворотах

Більшість аварій трапляються на поворотах. Для того, щоб убезпечити себе та інших учасників дорожнього руху, потрібно заздалегідь знизити швидкість і не натискати різко на педаль газу. Прискорюватися краще після проїзду цієї ділянки дороги.

Гальмуйте правильно

На слизькій трасі потрібно навчитися грамотно гальмувати. Якщо машину несе, то не втискайте гальма в підлогу, але і не відпускайте педаль. Найкращим способом гальмування - це гальмування двигуном. Також ефективним у цьому випадку буде переривчасте гальмування. Воно полягає у короткочасних натисканнях на педаль гальма.

Тримайте кермо міцно

Не панікуйте і не кидайте кермо, намагайтеся спокійно керувати ситуацією. 

Під час ожеледиці важко їхати в гору, навіть якщо вона має невеликий ухил. Щоб покращити зчеплення з дорожнім покриттям, потрібно натискати газ дуже плавно і повертати кермо в різні боки. Якщо машина з механічною коробкою передач, то рушати потрібно з 2 передачі, щоб рух був плавним.

Якщо автомобіль передньопривідний, потрібно трохи додати оберти та за допомогою керма повернути машину на смугу руху по найбільш плавній траєкторії: круті повороти при виході з занесення небезпечні для авто з переднім приводом. Не чекаючи повернення автомобіля на смугу руху, плавно відводьте кермо у зворотний бік і так само плавно, але швидко поверніть його назад.

Якщо автомобіль задньопривідний, то при занесенні, навпаки, слід скинути оберти двигуна. Потім швидко, але без ривків вивертаємо кермо у бік замету. Після першої реакції автомобіля на це обертання (заносить задню вісь), ще зменшуємо оберти та плавно відводимо кермо у зворотний бік. Повторюйте, доки автомобіль не вирівняється.

Тримайте дистанцію 

На трасі обов'язково визначте оптимальну відстань між вами та автомобілем, що їде попереду. Дистанція між машинами має бути більшою у 2-3 рази.

І перед будь-яким виїздом, незалежно, від пори року, слід перевірити чи дійсний у вас поліс страхування цивільної відповідальності автовласників. 

Поступайтеся дорогою тим, хто ігнорує небезпеку. Будьте уважними, взаємоввічливими на дорозі! Бережіть себе та своїх близьких!

українська
english